top of page

DE BELGISCHE BAOBAB

12 december 2020 - Schaarbeek

We zijn maart 2020 en hoe stiller de wereld wordt, hoe trager ik ga. Vroeger liep ik altijd zo snel mogelijk door het bos, maar nu stap ik langzamer dan ooit. En zo blijkt het bos dat ik op mijn duimpje dacht te kennen, plots honderden verborgen plekjes voor me te hebben. En hoe trager ik ga, hoe meer ik er ontdek en hoe minder ver ik geraak.


Nochtans zou ik in de winter heel ver gaan. Ik zou terugkeren naar Senegal, het land waar ik mijn hart verloren heb aan een boom. En niet zomaar een boom, maar een baobabboom. Het is moeilijk uit te leggen wat een baobab is aan iemand die er nog nooit een van dichtbij heeft gezien. Een baobab is zo robuust en zo geworteld dat het haast onmogelijk is om de kracht van zo’n boom niet te voelen als je zelfs nog maar in de buurt komt. Na een magische en helende ervaring met zo’n baobab, was ik ervan overtuigd dat ik terug naar Senegal moest om nog eens zo’n healing te kunnen voelen.


Gelukkig bleek dat een vergissing. Want op een dag in maart ontdekte ik een bijzondere boom in het bos. Nochtans was ik er zonder overdrijven wellicht al honderd keer voorbij gejogd, op nog geen 10 meter van de stam. Of zeg maar stammen. Want de stam van deze boom splitst vrijwel meteen in verschillende nieuwe bomen die elk hun eigen weg opgaan en door die splitsing ontstaat er een soort van natuurlijk ligbed in de boom waar ik met mijn 1m62 perfect in pas. Toen ik dat ontdekte en mijn lichaam letterlijk in de boom legde, voelde ik plots wat ik ook in Senegal had gevoeld: het gevoel van omarmd te worden door een moeder.


En zo maakte ik kennis met de Belgische Baobab: geen duizenden kilometers van huis, maar slechts één luttele kilometer van mijn voordeur verwijderd. Sinds die eerste kennismaking zijn er maar weinig ochtenden voorbijgegaan waarop ik de Belgische Baobab niet ben gaan groeten. Onze ontmoetingen zijn vaak kort en stil, maar altijd krachtig. Meestal voel ik even aan de schors en kijk ik vol bewondering omhoog en denk ik: wauw, zo solide in de aarde staan en tegelijkertijd zo buigzaam bovenaan. Zo wil ik ook zijn. En telkens wanneer ik dat wens, fluistert de boom mij een van haar geheimpjes toe.


PS: de Belgische Baobab is natuurlijk geen echte baobab. Het is eigenlijk een wilg die zich vermomd heeft in een baobab. Maar om de sfeer niet te verpesten, doe ik alsof ik dat niet doorheb.

DE BELGISCHE BAOBAB: Over
bottom of page